Home / Berita Terkini / 11 aktiviti ekonomi dibenar kembali operasi walaupun Sudah Nyawa Nyawa Ikan dan Bankrupt punca Pkp Kerajaan

11 aktiviti ekonomi dibenar kembali operasi walaupun Sudah Nyawa Nyawa Ikan dan Bankrupt punca Pkp Kerajaan

11 aktiviti ek0n0mi dibenar kembali operasi

Kuala Lumpur: Kerajaan membenarkan 11 jenis aktiviti ekonomi dalam sekt0r perdagangan dan penged@ran kembali beroperasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Neg@ra (PPN), berkuat kuasa esok, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Aktiviti-aktiviti ek0n0mi itu adalah kedai cuci kereta; kedai elektrik dan elektronik; kedai barangan rumah dan peralatan dapur; kedai perabot; ked@i peralatan sukan; kedai aksesori kereta; pusat pengedaran d@n jualan kereta; pasar pagi dan pasar tani; ked@i pakaian, fesyen dan aksesori; kedai b@rang kemas; kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan bagi perkhidmatan gunting r@mbut asas sahaja, katanya.

Bagi ked@i pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; serta kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas s@h@ja), terdapat prosedur-prosedur operasi standard (SOP) kesihatan tambahan yang mesti dipatuhi, kata Muhyiddin dalam satu kenyataan, hari ini.
“Ia termasuklah memakai sarung tangan, mengehadkan m@sa urusan ant@ra pekerja dan pelanggan serta tidak membenarkan penggunaan bilik ‘fitting’. SOP ini mungkin merumitkan tetapi ia demi keselamatan pekerja dan pelangg@n,” tambah Perdana Menteri.

Muhyiddin berk@ta, pemilik premis yang tersenarai dalam perniag44n boleh beroperasi semula ini juga perlu memastikan pel@nggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi Covid-19 bagi membvktikan individu berken44n telah menerima vaksinasi lengkap.

  • Beliau meneg@skan maksud vaksinasi lengkap ialah 14 hari selepas tarikh suntikan dos kedua b@gi vaksin jenis dua dos d@n 28 hari selepas tarikh suntikan b@gi vaksin jenis satu d0s.
Advertisement

About admin

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.