Home / Info Viral / Subhanallah, Kisah Seorang Pelajar Tahfiz Meninggal ketika tidur, Jenazah wangi masa dikafankan.

Subhanallah, Kisah Seorang Pelajar Tahfiz Meninggal ketika tidur, Jenazah wangi masa dikafankan.

Kisah Se0rang pelajar tahfiz dari Indonesia, Muhammad Al Fatih Syukur, 18, ditemui mninggal dunia di bilik tidurnya di Mesir pada 9 Februari lalu dipercayai akibat ser4ngan j4ntvng.

Menurut sumber, arw4h menyertai program Ma’had Syaraful Har4main di sini bermula 2018 yang lalu dan bakal melanjutkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar pada September 2021.

“Pagi ini ketika berita kem4tiannya terl1ntas di laman Fac3book, saya tersent4k kerana apa yang saya tahu arw4h tidak mempunyai sebarang penyak1t sebelum ini.

“Muhammad al-Fatih Syukur adalah salah se0rang pelajar terbaik di sana dan antara yang terawal menghafaz 30 juzuk Al-Quran,” kata Zaenal Akhbar Mustaqin.

Menurut Zaenal lagi, arw4h sering menjadi imam kerana memiliki suara yang merdu.

“Semalam dia mengimamkan solat Subuh, tetapi Maghrib Allah memanggilnya pulang ketika dia sedang berpuasa sunat,” katanya.
Arw4h Muhammad Al Fatih tidak hanya mengh4fal Al-Quran, beliau turut menghafal Alfiyah Ibn Malik, iaitu kitab berima tatabahasa Arab yang ditulis oleh Ibn Malik pada kurun ke-13.

“Arw4h juga pembawa m0ral d4n adab yang luar biasa. Hampir tidak mninggalkan jejak kebvrukan, kecuali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

“Namun, ay4h dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya. Semoga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua d0sanya akan diampunkan oleh Allah SWT,” katanya.

Difahamkan, j3nazah Muhammad Al Fatih akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate untuk dikebvmikan di sana.
“Semoga Allahyrham mendapat husnul khatimah dan keluarga yang ditinggalkan diberi ketabahan dan keredhaan. Aaminn.. Al-Fatihah,” katanya.

Sumber Media sosial. kompas indonesia

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.