Home / Info Dunia Islam / Seorang Lagi Ulama Pulang Ke Rahmatullah. Ulama Ters0hor Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said | Alfatihah

Seorang Lagi Ulama Pulang Ke Rahmatullah. Ulama Ters0hor Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said | Alfatihah

Alfatihah ..

Ya Allah, ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, ampunilah kesalahannya, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Allahumma Aamiin.

Se0rang Lagi Ulama Dij3mput Allah. Ulama Ters0hor Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said Harahap Mningg4I Dunia

M3ndapat perkhabaran berita kew4fatan Ulama sesepuh dari Langkat iaitu Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said Harahap di kampung Besilam-Babussalam Langkat Sumatra Utara pada petang tadi hari Selasa, 2 Februari 2021.

B3liau saIah satu murid dari Allahy4rham Tuan Syekh H.Madyan Abd Djalil (Menantu Maulana Syekh Abd Wahab Rokan Qs), dan juga murid ulama besar langkat yang mengajar di Jamiyah Mahmudiyah Tg.Pura tempoe doeloe. Juga saIah satu menantu Tuan Guru Syekh Faqih Tambah Qs (Putra TG Syekh Abd Wahab Rokan Qs). Mualim Said sudah Iama m3ndedikasikan ilmunya di Pondok Az zuhroh, bahkan sejak awal dibangun dan mulai aktif p4da tahun 2002 lagi.

B3liau mengajar kitab kuning dengan mata pelajaran Akidah, Fiqih dan Tafsir. Muallim Said s4ngat dikenal oleh masyarakat Babussalam dan sekitarnya, beliau menjadi rujukan dalam berbagai masaIah keagamaan dan keseharian. Rasanya beliaulah faqih senior yang ters1sa di Kampung Babussalam.

S3moga Allah Taala yang maha rahman rahim mencucvri beliau rahmat maghfirah serta menempatkan beliau di syurga bersama shalihin. Semoga keluarga serta murid yang dit1nggalkan diberi pahala besar atas mus1bah ini, juga kesabaran ketabahan dan keikhlasan dibaIut keridhoan. Salam tkziah, semoga r0hnya dit3mpatkan dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al fatihah.

Salam tkziah, semoga r0hnya ditemp4tkan dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al fatih4h.

Sumber: Abu Alsafa’ Saufi vs Majalahharian

Advertisement

About Cucu

Check Also

inilah-laut-m4ti-bukti-b4la-yang-diturunkan-allah-swt-terhadap-kaum-nabi-luth-as-akibat-mel4wan-perintah-nya-allahu-akbar.

Inilah Laut Mati Bukti Bala Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S Akibat Mel4wan Perintah-Nya ..Allahu Akbar..

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth …

Leave a Reply

Your email address will not be published.