Home / Info Viral / Baru Sahaja Kehilangan Bapa, Gagal Hubungi Ibu Di ICU | Seorang Kanak- kanak12 Tahun Tabah Jalani Kuarantin Seorang Diri Di Rumah

Baru Sahaja Kehilangan Bapa, Gagal Hubungi Ibu Di ICU | Seorang Kanak- kanak12 Tahun Tabah Jalani Kuarantin Seorang Diri Di Rumah

SUSAH kita nak  bayangkan, se0rang anak yang baru kehilangan bapa, gagal hubungi ibu di ICU, kanak-kanak b3rusia 12 tahun ini tabah jalani kuarantin seorang diri di rumah.

S3patutnya kanak2 sebayanya diberi perhatian kerana baru saja kehilangan ayah tercinta. Dlm masa yang sama runsing dengan keadaan ibu di ICUyang hilang khabar berita.

Malah diri sendiri juga b3rdepan dengan masalah kesihatan, namun apa yang dia mampu lakukan. Terpaksa kuarantin seorang tanpa sesiapa di sisi beliau.

“Saya hanya mampu berdoa agar kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang kuat mental itu dan menjalani kuarantin kendiri di rumah keluarga diberikan kesembuhan segera,” kata Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Kluang, Johor (Petak), Zalifah Ithnin di sini, semalam.

Berkongsi dugaan diharungi si cilik berkenaan, Zalifah berkata, kanak-kanak dikenali sebagai Arshad adalah anak sulung daripada lima beradik dan baru saja kehilangan bapanya berusia 38 tahun yang meninggal dunia akibat Covid-19.

ZALIFAH Ithnin (kiri) meletakkan sumbangan di hadapan kediaman seorang kanak-kanak lelaki kuarantin kendiri di rumah di sebuah kawasan perumahan di Kluang. FOTO Ihsan NGO

Kanak-Kanak Ini Tabah Jalani Kuarantin Seorang Diri

Kanak2 lelaki berusia 12 tahun ini bernama Arshad, kuarantin sendirian di rumahnya, s3lepas swab test kedua positif Covid.

Bapanya b3rusia 38 tahun baharu sahaja meninggal dunia kerana ᴄᴏᴠɪᴅ-19. 3 adiknya dibawa ke rumah saudara mereka kerana negatif Covid, manakala ibu Arshad dan adik bongsunya ditahan di hospital berikutan tahap oksigen yang sangat rendah.

Zalifah Ithnin, p3ngerusi Kluang Community Welfare Association (PETAK) datang memberi bantuan makanan kepada Arshad selepas m3ngetahui perkara ini.

Setiap hari saudara-mara Arshad datang m3nghantar makanan buat kanak2 itu. Arshad tiada pilihan kecuali kuarantin sendirian di rumah.

Baru Sahaja Kehilangan Bapa, Gagal Hubungi Ibu Di ICU

Apa Yang menyedihkan kita, Arshad m3maklumkan kepada Zalifah, Arshad gagal menghubungi ibunya yang berada di ICU sejak semalam kerana ibunya tidak lagi menjawab panggilan telefon dan Arshad nampak sedih serta keliru berikutan baharu sahaja ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ bapanya.

You need to Keep strong Arshad. Hugs dari jauh.

S3sungguhnya Allah SWT memberikan ujian hebat ini kerana Allah SWT sayang kepada Arshad sekeluarga.

Terima kasih Zalifah Ithnin dan NGO PETAK kerana menyampaikan sumbangan dan bantuan buat adik Arshad.

Sediakan Tempat Khas

Dicadangkan kepada k3rajaan agar menyediakan tempat kuarantin khas yang selesa dan selamat untuk kanak-kanak positif Covid yang ibu bapanya di ICU.

Supaya kanak2 dapat dijaga dengan baik dari segi mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ, mendapat sokongan emosi dan sebagainya, memandangkan bilangan pesakit ᴄᴏᴠɪᴅ-19 kritikal daripada dalam kalangan ibu, bapa muda semakin meningkat.

KPM juga kena dapatkan data terkini kanak-kanak yang kehilangan ibubapa di Malaysia. Pasca Covid  bakal melukakan hati ramai pihak kerana sudah pasti bilangan anak-anak yatim di sekolah-sekolah meningkat mendadak.

Berilah Sumbangan Kepada Anak Yatim Banyak pahalanya

Sekiranya kita mahu memberi sumbangan, berilah sumbangan kepada anak2 yatim kerana setiap sen yang kita belanjakan jika disampaikan kepada insan yang berhak akan menjadi bekalan pahala sedekah yang berpanjangan buat kita di Akhirat nanti.

Bersama2 kita d0akan kesembuhan segera buat Arshad, ibu Arshad dan adiknya, serta semua pesakit covid 19 yang berada di ICU

Zalifah berkata, sejak pandemik Covid-19 bermula, Petak berusaha membantu mereka yang terkesan daripada segi keperluan makanan asas.

“Bekalan makanan asas dari Gerobok Rezeki Petak akan disalurkan kepada golongan yang memerlukan tanpa mengira bangsa,” katanya.

Cerita ini sungguh menyentuh hati saya …

Dari: Dr. Kayra, Putrajaya

Advertisement

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.