Home / Berita Terkini / “Ibu Saya dah Ditiarapkan” – Achey Rlsau 7 Ahli Keluarga Positif C0VlD-l9, Hanya ‘Runner’ Hant4r Keperluan Di Hospital & Rumah

“Ibu Saya dah Ditiarapkan” – Achey Rlsau 7 Ahli Keluarga Positif C0VlD-l9, Hanya ‘Runner’ Hant4r Keperluan Di Hospital & Rumah

P3lawak Achey memberitahu ibunya, Ngaisah Hassan, 73, kini m4sih menerima raw4tan sebagai pes4kit C0VlDl9 tahap tiga di Hospital Segamat, Johor.

Bagaimanapun, ibunya terp4ksa diletakkan di dalam w4d pes4kit C0VlDl9 tahap empat memandangkan perlu mendapatkan pemantauan rapi.

“Hospital hubungi saya dan memaklumkan dia ada r4dang sedikit di p4ru-p4ru dan ubat anti-r4dang masih dimasukkan dalam badan sampai 14 hari. Jadi, dia ada baki dalam 4 hari. Dia dem4m sedikit.

“Ibu saya sebenarnya stage 3, tapi dia diletakkan di dalam wad stage 4 sebab dia perlu pemerhatian yang lebih rapi.

“Dia ada dem4m dan masih dimasukkan antibi0tik untuk menguatkan badan, sehingga kini masih memerlukan bantuan oksigen dan ditidurkan secara meniarap. Badan pula semakin svsut. Kesihatan dia turun naik,” katanya kepada Gempak.

Jelas Achey, keluarganya dij4ngkiti v1rus berb4haya itu b3rmula daripada pelanggan yang membeli jualan mereka di tepi jalan.

“Keluarga saya cari makan dengan menj4ja tepi jalan d4n jual produk sendiri. W4bak ini berj4ngkit daripada pelanggan, apabila bawa balik rumah seorang demi seorang kena bermula dengan abang saya, ibu saya dan kakak.

“Buat masa sekar4ng kakak saya sudah balik, tinggal ab4ng dan ibu saya masih dir4wat di hospital.

“Balik saja kak4k saya, adik saya, Natasha pula dibawa ke PKRC Johor Bahru. Hari ini dapat tahu adik ipar perempuan dan anaknya pula positif C0VlDl9. Kemungkinan dia tiga beranak akan dibawa untuk kuar4ntin.

“Ada dua orang lagi yang belum ada keputusan iaitu su4mi kepada adik saya Natasha dan abang sulung saya. Ramai di rumah dan berganti-ganti,” tambah Achey.

Kata Achey lagi, kemal4ngan yang menimpanya pada Julai lalu ada hikmah apabila kini dia dan isteri, Nor Hasanah Yahaya menjadi jurugegas mengh4ntarkan barang keperluan di hospital dan rumah keluarganya di Labis.

“Ada hikm4h sebenarnya selepas saya pat4h tangan, saya diuruskan oleh isteri saya di rumah mentua saya. Jarak dengan rumah keluarga saya di Labis cuma 15 minit.

“Bila s3mua kena (C0VlDl9), yang boleh hantar makanan dan keperluan hanya saya dan orang rumah saya. Kami saja yang free. Kalau saya tak berapa sihat, isteri saya tolong hantarkan.

“Kadang2 saya yang hantar, tapi maklumlah nak bawa kereta pun susah sebab tangan dah dua-dua ced3ra, tak boleh nak pusing stereng. Cuma, apa boleh saya katakan sekarang apa yang berlaku, jalan je dulu.

“K4mi tak boleh ambil barangan dari rumah keluarga untuk dihantar ke hospital sebab di rumah ramai yang positif.

“Jadi, apa keperluan di hospital dan pusat kuarantin kita perlu beli baru. Sama juga dengan rumah di Labis yang perlukan keperluan pun kami juga yang akan hantarkan. Kejap hospital, kejap ke Labis,” tambahnya.

M3nerusi kemaskini di Instagram, keluarga Achey mula dimasukkan ke hospital di Johor sejak minggu lalu ak1bat dij4ngkiti C0VlDl9.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : FB Gempak

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.