Home / Usahawan / Baru Berusia 23 Tahun Sudah Miliki Kilang ,Raih 8 Juta Jualan

Baru Berusia 23 Tahun Sudah Miliki Kilang ,Raih 8 Juta Jualan

Usia 23 tahun raih 8 juta jualan, miliki kilang sendiri

USIA bukan pengh@lang atav alasan seseorang untuk mencapai kejayaan. Buktinya, ramai anak mud@ hari ini mampu menjana pendap@tan sehingga enam angka hanya daripada hasil titik peluh sendiri.

Namun, setiap kesen@ngan dan kejayaan tidak akan dapat dicapai dengan mudah tanpa usaha dan hasil kerja keras.

Ump@ma menaiki tangga, selangkah demi selangkah kaki perlu diangkat vntuk berada di puncak. Begitulah ibarat sebuah kejayaan yang memerlukan banyak pengorbanan dan tenaga demi meraih kejayaan sebenar di kemudian hari.

Sama seperti yang dilalui oleh Moham@d Shazarul Ismail, pengasas jenama Eng’s P0pc0rn yang berasal dari Batu Pahat, J0h0r.Ketika usianya baru mencecah 23 tahun, pemuda ni menerima pendapatan lumayan sehingga mencecah jualan tujuh angka hasil usaha kerasnya sendiri.

Pada awalnya, beliau bekerja di pasar p@gi bersama bapa saudaranya dengan pend@patan RM900, akhirnya mengambil keputusan besar dengan mengubah kehidupan beliau demi keluarga tercinta.

Bukan mudah untuk berjaya

Selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), anak kelima dari lapan 0rang adik beradik tidak melanjutkan pelajaran atas faktor tertentu dan mula bekerja di pasar di Batu Pahat.

Rutin Shazarul bermula sebelum menjelangnya waktu Subuh lagi dengan tugasan mengupas b@wang dan selepas itu bergegas pula memb@ntu pakciknya menguruskan kedai demi menjana pendapatan lebih.Walavpun pernah dihina sebagai budak pasar yang tiada masa depan, n@mun beliau tetap kuat mencari rezeki demi keluarga dan ibunya.

Walaupun pernah dihina sebagai budak pasar yang tiada masa dep@n, namun beliau tetap kuat mencari rezeki demi keluarga d@n ibunya.

Dengan pend@patan yang tidak seberapa, Shazarul mula mencari jalan untuk mengubah nasib keluarga dan berazam untuk b@ntu ibunya keluar daripada belenggu kesusahan hidup. Idea perniag44n untuk menjual bertih jagung tercetus apabila Shazarul ternampak mesin bertih jagung milik kakaknya.

Bermula dari situ, beliau mula membuat bertih jagung sendiri.

Pada tahun 2017, beliau mula menjual secara kecil-kecilan di sekitar rumah n@mun kerana baunya yang wangi ditambah keenakan rasa, bertih j@gung milik beliau mula menjadi bualan ramai.

Malah, bertih jagung ini mula mendapat permintaan tinggi dari satu kampung ke satu bandar Batv Pahat dan kini di seluruh negara.

Sempena nama panggilan bapa

Engs merupakan n@ma panggilan yang diberi oleh moyang Shazarul kepada arwah bapa beliau yang berasal dari keturunan cina.

Menurut Shazarul, m0yangnya tidak mahir menyebut nama penuh bapanya iaitu Ismail dan hanya memanggil Engs kepada arwah bapanya.

Dari situ, Shazarul mendapat idea untuk memberi nama pr0duk sempena nama arwah bapanya  sebagai tanda penghargaan kepada peng0rbanan arwah bapanya dalam membesarkan mereka sekeluarga.

Siapa sangka, n@ma arwah bapa membawa tuah dan berkat sehingga Eng’s P0pc0rn kini dikenali ramai di seluruh Malaysia.

Di sebalik kejayaan Eng’s P0pcorn

Sama seperti usahawan yang lain, Shazarul juga menempuh pelbagai cabaran namun memilih untuk meneruskan bisnes ini dengan ilmu bisnes yang betul.

Daripada niat hanya untuk menemani kakak, beliau akhirnya menerima impak besar selepas menyertai program Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan (IMKK) anjuran RichWorks.Bukan itu sahaja, beliau juga akui dengan tunjuk ajar serta bimbingan yang baik, beliau akhirnya berjaya membuang seg@la peras44n negatif dan mula terasa lebih dekat dekat dengan Allah SWT.

“Saya se0rang pemalu dan masih perlu belajar banyak perkara untuk menjadi usahawan berjaya. Saya melihat RichWorks sebagai sek0lah dan pusat pengajian tinggi kerana saya tidak dapat nak pergi satu masa dulu,” katanya.

Ujarnya lagi, hasil yang beliau dapat hari ini adalah sangat berbaloi dengan peng0rbanan yang beliau lakukan.

Lebih membanggakan, pada tahun 2020, Eng’s P0pc0rn berjaya menjana jualan sehingga RM 8,000,000 pada tahun 2020, berbanding RM 152,000 sahaja pada awal tahun 2018 hingga Jun 2018.Sehingga kini, Shazarul sudah memiliki sebuah kereta Mercedes Sport model GLA 45 AMG berserta sebuah kilang seluas 21,000 kaki persegi dengan lebih 50 orang kakitangan.

Siapa kata orang muda tidak boleh berjaya?

Mohamad Shazarul Ismail berjaya buktikan mampu berjaya walaupun bukan berasal daripada keluarga bangsawan.

Hanya bermula sebagai budak pasar, kini beliau akhirnya sudah mempunyai bisnes yang berjaya selain membantu orang ramai membina perniagaan kaya bersama Eng’s.

Paling penting adalah mempunyai impian besar dan merealisasikannya tanpa putus asa. Tidak lupa juga, bimbingan dan tunjuk ajar yang betul merupakan tonggak utama kejayaan sebuah bisnes.

Jika anda berminat untuk mencuba produk Eng’s Popcorn, boleh klik disini. Ikuti laman media sosial rasmi Eng’s Popcorn di Facebook, Instagram, Linked dan Tiktok.

Advertisement

About admin

Check Also

Dihimpit Kemiskinan Nenek Tidur Dalam Almari Di Tepi Jalan

SURABAYA: S3buah @lmar1 k@yu b3rukuran 75 s3ntimet3r (cm) t!nggi dan 100 cm p@njang m3njadi ‘rum@h’ …

Leave a Reply

Your email address will not be published.