Home / Usahawan / Ramai Yang Tak Yakin Kebolehan Remaja Ini Sehingga Menggajikan 6 Pekerja

Ramai Yang Tak Yakin Kebolehan Remaja Ini Sehingga Menggajikan 6 Pekerja

Usianya baru 22 t@hun, namun Azmani Nurdin daripada masyarakat 0rang Asli suku Temuan boleh berb@ngga kerana berkeupayaan menggaji en@m pekerja di kebun sayur miliknya di RPS Sung@i Bilut di sini, yang diusahakan sejak tig@ tahun lalu.

Azmani berk@ta kebun yang diusahakan dengan kaedah fertigasi itu membabitkan timun, cili, terung dan pet0la yang ditanam secara giliran bagi memastikan kesuburan tanah terus kekal, sekali gus menj@min kualiti #asil tanaman.

Mula2 r@mai yang ragu-ragu Kebun seluas lebih 0.4 hektar itu mula diusahakannya seawal usia 19 t@hun dan imbas Azmani, beliau terpaksa menebalkan muka memohon bantuan darip@da pelb@gai agensi selain meminjam daripada keluarga dan rakan untuk dijadikan m0dal permulaan.

“Ramai yang ragu-ragu dengan niat, keb0lehan dan kesungguhan saya untuk memulakan pr0jek ini. Usia yang muda mungkin menyebabkan ramai tidak percaya saya b0leh pergi jauh tambahan pula, saya tidak ada pengalaman…”“

Saya hanya men0reh getah selepas t@mat Tingkatan Lima dengan upah RM70 seminggu. Selepas itu, saya ke Pulau Pinang untuk bel@jar dalam bidang kemahiran. Jadi, tidak dinafikan saya k0s0ng dalam pertanian…”

Dah boleh nampak hasil

Bercerita lanjut, anak kedua daripada lima beradik itu mengakui bersyukur dengan sokongan ibu b@p@nya, Nurdin Ayob, 54, dan R0hani Jo, 45, yang membenarkan dia membuka tanah milik ibunya, selepas mereka berulang kali bertanya jika beliau benar-benar yakin boleh melakukannya.

“Tanah masih semak ketika saya baru membukanya. Ketika itu, s@ya terpaksa memekakkan telinga apabila ada yang bergur@u menunjuk ke arah semak dan bertanya jika itu adalah sayur yang saya tanam…”“Selepas hasil pertama masih ada y@ng tidak yakin saya boleh meneruskan kerjaya sebagai petani.

Tapi, Alhamdulillah berkat us@ha dan s0k0ngan semua, mereka kini sudah nampak bidang pertanian b0leh mendatangkan pendapatan…”

Pernah alami kerugian

Seperti petani lain, Azmani berkata dirinya juga pernah diuji apabila t@n@man cili yang diusahakan pada hujung 2017 diser4ng penyak1t sehingga mengalami kerugian hampir RM40,000 menyeb@bkan beliau ‘terduduk’ kerana bimbang bagaimana hendak membayar gaji pekerja.Enggan mengalah, Azmani mengumpul pekerjanya untuk menerangkan situasi sebenar dan atas semangat berp@sukan, mereka b@ngkit semula dengan men@nam tanaman baharu bagi mendapatkan semula m0dal pusingan.

Bangkit semula, tak perlu hidup susah lagi

Buat masa ini, kebun itu diusahakan dengan tanaman timun dan jangkaan tuaian sebanyak 20 tan yang akan dipasarkan ke Pasar B0r0ng Selayang, Selangor dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dengan kiraan pulangan sebanyak RM20,000.“Saya bersyukur kerana hasil tanaman b0leh memberikan kehidupan yang lebih selesa kepada keluarga. Jika dahulu ada masanya kami terpaksa makan ubi kayu, namun kini setiap hari kami boleh menjamah nasi…”“Saya sering mengingatkan diri supaya tidak lupa dengan kesusahan dahulu. Ada masa kami menjamu keluarga pekerja dan rakan-rakan selain turut bersedekah hasil sayur kep@da mereka yang memerlukan sebagai berk0ngsi rezeki…”

Ambil peluang yang disediakanAzmani berk@ta bagi menambah ilmu dalam bidang pertanian, beliau mula menyambung pelajaran di Institut Pertanian Lipis, dekat sini p@da awal tahun ini dan berulang-alik dengan menaiki bas pada setiap hujung minggu untuk ke kebun sebelum pengajian ditangguhkan ek0ran pandemik COVID-19.Sepanjang ‘peninggalannya’, kebun itu diselia abangnya Shukran, 23, selain turut dibantu b@pa mereka bagi memastikan kerja harian seperti menyiram, membaja dan menuai jika sudah tiba musimnya dilakukan mengikut jadual.

“Saya harap masyarakat 0rang Asli dapat mengambil peluang yang disediakan kerajaan untuk berjaya sama seperti kaum lain. Kita seharusnya mengubah nasib sendiri. Jika diberikan seribu bantuan sekalipun, ia tidak akan ke mana jika bukan kita yang berusaha…”

Tambah Azmani, tidak b0leh mempunyai sikap senang berpuas hati. Walaupun kebun boleh dikatakan dapat memberi gaji, dia sudah mer@ncang mahu menyewa tanah pak cik yang bersebelahan untuk diusahakan pada bulan had4pan.

Sumber bernama

About admin

Check Also

Dihimpit Kemiskinan Nenek Tidur Dalam Almari Di Tepi Jalan

SURABAYA: S3buah @lmar1 k@yu b3rukuran 75 s3ntimet3r (cm) t!nggi dan 100 cm p@njang m3njadi ‘rum@h’ …

Leave a Reply

Your email address will not be published.