Home / Info Viral / 5 beradik jadi yatim piatu sekelip mata, ibu bapa meninggal dunia selang seminggu akibat Covid 19

5 beradik jadi yatim piatu sekelip mata, ibu bapa meninggal dunia selang seminggu akibat Covid 19

KLANG – Lima b3radik menjadi yatim piatu sekelip mata apabila ibu bapa mereka m3ninggal dunia akibat Covid-19 selang seminggu, baru2 ini.

Mer3ka adalah Intan Iewanina Mohd Suhaimi, 21, yang merupakan pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Batrisyia Izzah, 19, yang kini menuntut di Kolej Komuniti Sik Kedah dan Uzair Wazini ,16, selain Ahmadi Nejad,12, serta Nisa Ailani, 5, dan dijaga ibu saudara mereka di Flat Sri Perantau, di sini.

Intan Iewanina (tiga, kanan) bersama adik-adiknya menunjukkan gambar k3nangan yang dirak3m pada Aidilfitri tahun ini b3rsama arwah ibu dan bapanya yang m3ninggal dunia disebabkan Covid-19. Foto Kosmo, ZULFADHLI ZAKI

Kedua2 ibu bapa mereka, Ramlah Mukhtar, 43, meninggal dunia pada 31 Julai seb3lum disusuli Mohd. Suhaimi Zakaria, 55, pada Sabtu lalu.

Menurut Intan Iewanina, peristiwa sedih itu berlaku apabila ibunya m3nemani ayah mereka bagi menerima suntikan dos pertama vaksin Covid-19 di sebuah klinik di Meru pada 17 Julai lalu.

Katanya, sebaik pulang didapati ibu bapa mereka masing2 mengalami demam dan batuk dan keesokan harinya, dia bersama dua adik dan nenek turut demam selain turut muntah teruk.

“Demam itu telah berlarutan selama empat hari sebelum kami s3mua melakukan ujian calitan dan didapati positif Covid-19,” katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya, hari ini.

Bercerita lanjut, Intan Iewanina yang merupakan p3lajar jurusan Ijazah Sarjana Muda Fiqh dan Usul Fiqh di UIAM itu memberitahu, ibu mereka dimasukkan wad ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) pada 22 Julai manakala ayahnya selang empat hari kemudian.

“Kami sempat membuat panggilan telefon dengan ibu dengan kali terakhir pada 26 Julai lalu sebelum arwah menghembuskan nafas terakhirnya,”ujarnya.

Intan Iewanina berkata, kali terakhir berhubung dengan arwah ayahnya pada 5 Ogos lalu sebelum ditidurkan bagi tujuan pemulihan.

“Kami menerima b3rita sedih pemergiaan ayah pukul 3.30 pagi pada Sabtu lalu. Memang sedih namun reda dengan ujian Allah,” j3lasnya.

Dalam pada itu, orang ramai yang menyalurkan sumbangan boleh berbuat demikian menerusi akaun Bank Muamalat Intan Iewanina bernombor 14070014334724 milik Intan Iewanina. –

Sumber Kosmo Online, Sinar harian, Media Sosial

 

About Cucu

Check Also

Daun Kering, Bulu Burung, Tahi Cicak Ditemukan: Kilang Kicap Diarah Tutup Dua Minggu

[VIDEO] Daun kering, bulu burung, tahi cicak ditemukan: Kilang kicap diarah tutup dua minggu

Leave a Reply

Your email address will not be published.