Home / Berita Terkini / [Video] Tiada Lanjutan, Tindakan Saman Sekiranya gagal baharui lesen bermula 1 Oktober

[Video] Tiada Lanjutan, Tindakan Saman Sekiranya gagal baharui lesen bermula 1 Oktober

KB,Kelantan: Kelonggaran tiada lagi,  malah orang ramai yang masih gagal memperbaharui Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu (LLM) sehingga 30 September 2021  bakal dikenakan tindakan tegas termasuklah saman.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim berk4ta, penguatkuasaan akan b3rmula dari 1 Oktober, dengan tindakan bakal diambil mengikut S3ksyen 26 (1) dan 23 (1) Akta Pengangkutan J4lan 1987.

Oleh kerana selepas tiga kali diberikan lanjutan (Tangguh baharui lesen), k3rajaan melihat sudah tiba masanya aspek pematuhan dikuatkuasakan semula deng4n tiada kelonggaran lagi yang akan diberikan.

Tidak mengira apa kenderaan yang dimiliki sekalipun, p3mandu harus m3mpunyai dokumen p3nting yang sah,” katanya yang ditemui di Terminal Bas Lembah Sireh di sini, kelmarin.

Beliau bercakap semasa menghadiri Program JPJ Prihatin bagi agihan 150 bakul makanan kepada pengusaha k3nderaan perdagangan yang terkesan dengan pandemik Covid-19. Hadir sama, Pengarah Jabatan Pengangkuta Jalan (JPJ) Kelantan Hanif Yusabra Yusuf.

Tambahan lagi, Zailani berkata, bagi melancarkan urusan pembaharuan lesen dan pembayar4n, pihaknya b3kerjasama sama dengan Pos Malaysia untuk transaksi itu mulai esok, selain membuka kiosk.

Ujarnya, kaunter pejabat pos akan dibuka pada hujung minggu namun, pengguna hendaklah buat janji t3mu terlebih dahulu.

“Kita berharap sangat tidak wujud kluster pos kerana banyak platform disediakan dan jika ada yang datang secara terus sekalipun, mereka perlu melalui pr0sedur operasi standard (SOP) yang ketat,” kat4nya.

Untuk rekod sumbangan bakul makanan itu turut mendapat kerjasama  dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Sumber Harian Metro dan Media Sosial

Advertisement

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.