Home / Berita Terkini / Bekas Imam Besar Masjid Negara diumumkan Tok0h Maal Hijrah Kebangsaan

Bekas Imam Besar Masjid Negara diumumkan Tok0h Maal Hijrah Kebangsaan

PUTRaJaYA – Haklm Majlis Tilawah Pringkat Kbangsaan dan antarabangsa Tan Sri Dr. Syaikh Ismail Muhammad, 77,  telah dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah bagi peringkat Kebangsaan 2020/1442 Hijrah.

Pengumuman yang gilang gemilang itu telah dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri- JPM (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri pd majlis s4mbutan Maal Hijrah di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (MTMZA) di sini.

Selain itu, Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa diberikan kpd Penasihat Majlis Diraja Arab Saudi, Syeikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim AI-Issa, 56.

Untuk Majlis penyampaian hadiah dan sijil penghargaan kepada Tokoh Maal Hijrah disampaikan oleh PM, Tan Sri Muhyiddin Yassin sambil disaksikan TPM, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam pada itu juga , Zulkifli berkata, pemilihan kedua-dua tokoh tersebut dibuat atas sUmbangan bes4r mereka dalam mem4rtabatkan syiar Islam, di p3ringkat nasional dan aNtarabangsa.

“Malah kedua2 tokoh terbabit mend4pat pelbagai pengiktirafan di peringkat tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Peng4nugerahan itu menyaksikan kedua-dua tokoh terbabit masing-masing, menerima hadiah wang tunai, pingat dan sijil p3nghargaan.

Syaikh Ismail adalah bek4s Imam Besar Masjid Negara man4kala, Syeikh Dr. Muhammad pula adalah Setiausaha Agung Rabitah al-‘Al4m al-Islamic Makkah al-Mukarram4h dan Presiden Pertubuhan Halal Islam Antarabangsa.

S3mentara itu pula, Syaikh Ismail menerusi klip rakaman video berkata, beliau menganggap pengiktirafan itu sebagai penghormatan kepada beliau dan keluarganya.

M4nakala, Syeikh Muhammad menerusi rakaman video sama pula b3rkata, beliau mer4kam penghargaan kepada kerajaan Mal4ysia di atas kurnia4n itu.

“Oleh kerana anugerah ini datang daripada sebuah n3gara yang amat dekat pada Jiwa s4ya dan negara yang kedudukannya amat tinggi dalam dunia Islam dan antarab4ngsa,” katanya.

Sumber Utama Kosmo Online, Berita Harian  dan Media Sosial

About Cucu

Check Also

Kelar Leher Ibu Sebelum Digilis Lori

𝗞𝗘𝗟𝗔𝗥 𝗟𝗘𝗛𝗘𝗥 𝗜𝗕𝗨 𝗦𝗘𝗕𝗘𝗟𝗨𝗠 𝗗𝗜𝗚𝗜𝗟𝗜𝗦 𝗟𝗢𝗥𝗜 Gurun: Seorang lelaki tergamak mengelar leher ibunya di rumah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.